Potraviny s flavonoidy pomáhají zmírnit erektilní dysfunkci, tvrdí anglická studie

Nová studie prokázala, že potraviny bohaté na flavonoidy jsou spojeny se snížením rizika vzniku erektilní dysfunkce. Ze všech flavonoidů jsou nejsilnější antokyany, které se nacházejí v bobulovitém ovoci a červených druzích zeleniny (ostružiny, třešně, borůvky, černý rybíz, ředkev), dále pak flavanony a flavony.

Studie dokládá, že častá konzumace těchto plodů a výrobků z nich bojuje proti erektilní dysfunkci stejně, jako třeba krátká svižná procházka (doporučených cca. 5 hodin týdně).

flavonoidy a erektilní dysfunkce

 

Výzkum zveřejnil časopis American Journal of Clinical Nutrition. Konzumace potravin s flavonoidy snižuje riziko vzniku ED. Největší zdravotní přínos mají muži mladší 70ti let. Zmíněné ovoce a zelenina muže preventivně chrání před ED.

Je již dobře známo, že cvičení a fyzická aktivita zlepšuje erektilní funkce. Studie ale odhalila, že strava bohatá na flavonoidy je pro erekci stejně prospěšná, jako 5 hodin svižné chůze týdně.

Ve studii konzumace plodin snížila riziko ED o 14 %. Kombinace potravin s cvičením riziko oddálila až o 21 %.

Vedoucí výzkumu, Prof. Aedin Cassidy, uvedl:

„Věděli jsme, že příjem potravin s obsahem flavonoidů snižuje riziko zdravotních stavů jako cukrovka a kardiovaskulární nemoci. Toto ale byla první studie zaměřená na vztah mezi flavonoidy a erektilní dysfunkcí. Ta postihuje až polovinu mužů ve středním a pokročilém věku. 

Flavonoidy jsou obsaženy v mnohých rostlinných potravinách, čajích, bylinách i ve víně. Zkoumali jsme 6 hlavních typů a zjistili, že nejprospěšnější jsou antokyany, flavanony a flavony.

Muži kteří tyto potraviny konzumovali, měli o 10 % nižší riziko, že budou někdy trpět erektilní dysfunkcí. Pokud jde o doporučené množství, mluvíme o několika porcích týdně. 

Studie se účastnilo přes 50 000 mužů ve středním věku. Ptali jsme se jich na schopnost dosáhnout a udržet erekci dostatečně pevnou pro pohlavní styk. Odpovědi sahaly až do roku 1986. Údaje o stravování jsme shromážďovali každé 4 roky.

Tým vzal do úvahy různé fyzické faktory jako hmotnost, fyzické aktivity, konzumace kofeinu a kouření. Více než třetina ze sledovaných uvedla, že trpí nově vzniklou erektilní dysfunkcí. Ti, kteří konzumovali potraviny s flavonoidy, měli nižší riziko, že se u nich ED projeví nebo prohloubí.“

Zjistili jsme, že přínosy byly silnější u mladších mužů.

Výzkumný tým zkoumal i jiné faktory životosprávy. Zjistil, že nejmenší riziko ED bylo u sportujících mužů s vyváženým jídelníčkem a dostatkem plodin s flavonoidy.

Dr. Eric Rimm, hlavní autor studie, uvedl:

„Kromě zlepšení sexuálního zdraví a kondice u mužů v středním věku existují i jiné výhody spojené se stavem srdce. ED je často barometrem špatné funkce srdce a cév. Díky tomu nabízí velkou příležitost zasáhnout a předejít nemocem, infarktům, a dokonce předčasné smrti.

Muži trpící ED budou zřejmě vysoce motivovaní začít žít zdravěji, cvičit a stravovat se zdravě. To výrazně prospěje jejich kardiovaskulárnímu zdraví.“

 

DÁLE ČTĚTE: Potraviny na erekci pro každodenní posilu prokrvení penisu.

potraviny pro zlepšení erekce

 

erekce_cz na facebooku

/ZDROJ/

 

Leave a Reply

Okamžitá erekce do 30 minut díky české Proerecta SHOT. První nápoj svého druhu na trhu s chutí broskve.
Od 106 Kč za dávku
CHCI PEVNOU EREKCI >>