Nová studie prokázala, že potraviny bohaté na flavonoidy jsou spojeny se snížením rizika vzniku erektilní dysfunkce. Ze všech flavonoidů jsou nejsilnější antokyany, které se nacházejí v bobulovitém ovoci a červených druzích zeleniny (ostružiny, třešně, borůvky, černý rybíz, ředkev), dále pak flavanony a flavony.
Studie dokládá, že častá konzumace těchto plodů a výrobků z nich bojuje proti erektilní dysfunkci stejně, jako třeba krátká svižná procházka (doporučených cca. 5 hodin týdně).
Výzkum zveřejnil časopis American Journal of Clinical Nutrition. Konzumace potravin s flavonoidy snižuje riziko vzniku ED. Největší zdravotní přínos mají muži mladší 70ti let. Zmíněné ovoce a zelenina muže preventivně chrání před ED.
Je již dobře známo, že cvičení a fyzická aktivita zlepšuje erektilní funkce. Studie ale odhalila, že strava bohatá na flavonoidy je pro erekci stejně prospěšná, jako 5 hodin svižné chůze týdně.
Ve studii konzumace plodin snížila riziko ED o 14 %. Kombinace potravin s cvičením riziko oddálila až o 21 %.
Vedoucí výzkumu, Prof. Aedin Cassidy, uvedl:
„Věděli jsme, že příjem potravin s obsahem flavonoidů snižuje riziko zdravotních stavů jako cukrovka a kardiovaskulární nemoci. Toto ale byla první studie zaměřená na vztah mezi flavonoidy a erektilní dysfunkcí. Ta postihuje až polovinu mužů ve středním a pokročilém věku.
Flavonoidy jsou obsaženy v mnohých rostlinných potravinách, čajích, bylinách i ve víně. Zkoumali jsme 6 hlavních typů a zjistili, že nejprospěšnější jsou antokyany, flavanony a flavony.
Muži kteří tyto potraviny konzumovali, měli o 10 % nižší riziko, že budou někdy trpět erektilní dysfunkcí. Pokud jde o doporučené množství, mluvíme o několika porcích týdně.
Studie se účastnilo přes 50 000 mužů ve středním věku. Ptali jsme se jich na schopnost dosáhnout a udržet erekci dostatečně pevnou pro pohlavní styk. Odpovědi sahaly až do roku 1986. Údaje o stravování jsme shromážďovali každé 4 roky.
Tým vzal do úvahy různé fyzické faktory jako hmotnost, fyzické aktivity, konzumace kofeinu a kouření. Více než třetina ze sledovaných uvedla, že trpí nově vzniklou erektilní dysfunkcí. Ti, kteří konzumovali potraviny s flavonoidy, měli nižší riziko, že se u nich ED projeví nebo prohloubí.“
Zjistili jsme, že přínosy byly silnější u mladších mužů.
Výzkumný tým zkoumal i jiné faktory životosprávy. Zjistil, že nejmenší riziko ED bylo u sportujících mužů s vyváženým jídelníčkem a dostatkem plodin s flavonoidy.
Dr. Eric Rimm, hlavní autor studie, uvedl:
„Kromě zlepšení sexuálního zdraví a kondice u mužů v středním věku existují i jiné výhody spojené se stavem srdce. ED je často barometrem špatné funkce srdce a cév. Díky tomu nabízí velkou příležitost zasáhnout a předejít nemocem, infarktům, a dokonce předčasné smrti.
Muži trpící ED budou zřejmě vysoce motivovaní začít žít zdravěji, cvičit a stravovat se zdravě. To výrazně prospěje jejich kardiovaskulárnímu zdraví.“
DÁLE ČTĚTE: Potraviny na erekci pro každodenní posilu prokrvení penisu.
/ZDROJ/