Nová antikoncepce pro muže: Magnety vám zahřejí varlata na 40 ºC. Plodnost ale lze vrátit.

Čínští vědci z Nantongské univerzity zkoumají novou metodu mužské antikoncepce (o těch, které se již běžně využívají, se dočtete zde). Testy zatím probíhají pouze na zvířatech, ale brzy se plánuje testovat i přímo na mužích.

Antikoncepční metoda je založená na působení magnetů. Do těl pokusných myší vědci vstříkli nanomateriál s magnetickými vlastnostmi. Dále pomocí vnějších magnetů navedli nanomateriál do myších varlat a začali na něj působit zářením, aby se varlata začala zahřívat. Zabránění produkci spermií je podle vědců pouze dočasné a plodnost tak lze vrátit zpět.

Působení tepla na varlata snižuje až zabraňuje tvorbě spermií. Varlata totiž potřebují nižší teplotu, než je teplota zbytku těla. Teplo jim škodí a nepracují správně.

Vědci tvrdí, že tato metoda není ani nepříjemná, ani nijak náročná na provedení. Různé jiné testované metody se totiž také zaměřily na ohřívání varlat, ale k ohřevu mělo dojít jinými způsoby. Třeba vstřikováním různých látek injekcí přímo do varlat. Tento postup ale způsoboval popáleniny a silné bolesti pokusným subjektům.

Pro ohřev vedoucí k zastavení produkce spermií by měla být účinná teplota již kolem 40 ºC. Je to teplota pouze o pár stupňů vyšší, než teplota zbytku těla. Nejde tedy o žádný extrémní žár, který by poškozoval okolní tkáně ani pokožku. Metoda je díky tomu bezpečná a efektivní. Za rizikovou teplotu, která již může ublížit, se považuje až zahřátí nad 47 ºC.

Účinek magnetické antikoncepce u myší vydržel několik měsíců. Poté se jejich plodnost vrátila do normálu. Vědci si ale všimli, že se myším samcům varlata po zákroku v důsledku působení teploty o něco málo zmenšila. 7 dní po proceduře samci neprodukovali žádné spermie (lékařsky azoospermie). Po 60 dnech byla jejich plodnost zpátky a samice dovedli oplodňovat stejně jako před experimentem.

Tyto výsledky tak naznačují, že by metoda mohla být velice účinná i u mužů. Tato antikoncepce je dočasná a muž si dovede plodnost v rychlém čase obnovit. Vstřikovaný nanomateriál je navíc biologicky rozložitelný, takže v těle nezůstává. Dlouhodobé plánování rodiny tak zůstává nedotčeno.

DÁLE ČTĚTE: Nové antikoncepční injekce pro muže způsobují bolesti hlavy, depresi a akné. Jeden muž se během výzkumu zabil.

antikoncepční injekce pro muže

Leave a Reply